Κανείς δεν περισσεύει...

 

Η Ένωση Μουσικοσυνθετών Στιχουργών Ελλάδος (ΕΜΣΕ) είναι σωματείο που δημιουργήθηκε το 1971 με πρωτοβουλία των Ελλήνων συνθετών και στιχουργών, από την ανάγκη τους να αμυνθούν στην επίθεση που δεχόταν το πνευματικό τους προϊόν από τους λογής λογής προστάτες, εκμεταλλευτές, πειρατές και άλλους -κατάσταση που είχε φτάσει στο απροχώρητο- αλλά και για να αντιμετωπίσουν την αδιαφορία της πολιτείας που τους άφηνε -νομοθετικά- εντελώς απροστάτευτους, ανασφάλιστους, χωρίς περίθαλψη, χωρίς σύνταξη....

Οι αγώνες που έδωσε ήταν σκληροί, πολύπλευροι και πολυεπίπεδοι.

Δυσκολεύτηκε, κλυδωνίστηκε, συγκρούστηκε με τεράστια οικονομικά συμφέροντα, αλλά στάθηκε όρθια. Γιατί το στήριγμά της ήταν και παραμένει η βαθιά πίστη ότι ΓΙΑ ΝΑ ΥΠΑΡΧΕΙ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΤΡΑΓΟΥΔΙ, χρειάζεται ΟΛΟΙ ΕΜΕΙΣ, ΜΑΖΙ ΚΑΙ ΕΝΩΜΕΝΟΙ, να υπερασπίσουμε το έργο και την αξιοπρέπεια στην εργασία μας.

Μέλη της ΕΜΣΕ υπήρξαν οι περισσότεροι από τους συνθέτες και στιχουργούς εκείνης της περιόδου. Αναφέρω ενδεικτικά μερικούς:

Ανδριόπουλος, Βίρβος, Δερβενιώτης, Ιατρόπουλος, Κακουλίδης, Καλδάρας, Κατσαρός, Κόκοτος, Κοντογιώργος, Κουγιουμτζής, Κριμιζάκης, Λάδης, Λεοντής, Λοϊζος, Μαμαγκάκης, Μαρκόπουλος, Μαυρουδής, Μητσάκης, Μικρούτσικος, Μπακαλάκος, Νεγρεπόντης, Ξαρχάκος, Παπαδόπουλος, Πλέσσας, Πυθαγόρας, Σαββόπουλος, Σπανός, Τάτσης, Χάλαρης, Χατζηνάσιος, Χριστοδούλου…

Σήμερα, στην εποχή της γιγάντιας τεχνολογικής εξέλιξης που επηρεάζει άμεσα την εργασία μας, στον τομέα της παραγωγής, της διάθεσης, της διάδοσης και της δημόσιας εκτέλεσης, πολλά από τα προκύπτοντα προβλήματα στον κλάδο μας περιμένουν τη λύση τους.

Η ενότητα, η συσπείρωση, η συναδελφοσύνη, η αλληλεγγύη είναι αξίες, πάνω στις οποίες η Ένωσή μας επενδύει και στηρίζει τις ελπίδες της. Αυτό σημαίνει ενιαία έκφραση και δράση σε ό,τι αφορά στους στόχους και στις επιδιώξεις μας.

Είναι ενθαρρυντικό και ελπιδοφόρο το γεγονός ότι πολλοί ΝΕΟΙ συνθέτες και στιχουργοί γίνονται μέλη της Ένωσής μας. Τούτο το γεγονός μαρτυρά την εμπιστοσύνη τους, αλλά και την ανάγκη να αναλάβει η ΕΜΣΕ τις πρωτοβουλίες εκείνες που χρειάζονται για να ενθαρρυνθούν στο δημιουργικό τους έργο, με ελπίδα και αξιοπρέπεια. Οι παλιότεροι πάλι, για να παραμείνουν μάχιμοι και αλληλέγγυοι στο πλευρό τους.

Οι νέες τεχνολογίες καθημερινά αλλάζουν το τοπίο και στο χώρο μας. Δεν περιμένουν. Τα δεδομένα που δημιουργούνται από την αλματώδη αυτή εξέλιξη επιβάλλουν μια νέα και αναθεωρημένη αναβάθμιση των σχέσεών μας με όλους εκείνους τους συντελεστές από τους οποίους εξαρτάται και επηρεάζεται η δουλειά μας (Internet , δισκογραφία, μέσα ενημέρωσης και μετάδοσης της δουλειάς μας, Υπουργεία και άλλοι κρατικοί φορείς κλπ).

Σε όλα αυτά που συντελούνται γύρω μας, σ’ αυτήν τη νέα κατάσταση, εμείς δεν θα παραμείνουμε, βέβαια, απαθείς θεατές.

Δεν περισσεύει κανείς σ’ αυτήν την προσπάθεια. Η Ένωσή μας είναι ανοιχτή σε όλους εκείνους που αγαπούν και θέλουν να υπερασπίσουν το Ελληνικό τραγούδι.

Τέλος, είναι προφανής ο ρόλος που επιδιώκει και μπορεί να παίξει η Ένωσή μας στον πολιτισμό και την πνευματική καλλιέργεια της σύγχρονης κοινωνίας και ιδιαίτερα της νεολαίας.

 

Χρήστος Λεοντής

Επίτιμος Πρόεδρος της ΕΜΣΕ