Ένωση Μουσικοσυνθετών & Στιχουργών Ελλάδος

Σας καλωσορίζουμε στην επίσημη ιστοσελίδα της Ένωσης Μουσικοσυνθετών και Στιχουργών Ελλάδος (Ε.Μ.Σ.Ε.), του Σωματείου που δημιουργήθηκε το 1971 με πρωτοβουλία των Ελλήνων συνθετών και στιχουργών. Κύριος στόχος υπήρξε όλα αυτά τα χρόνια η προάσπιση των πνευματικών δικαιωμάτων των Ελλήνων δημιουργών σε όλα τα επίπεδα, τόσο απέναντι στις νομοθετικές πρωτοβουλίες ή παραλείψεις της Πολιτείας, όσο και απέναντι στη μουσική βιομηχανία, όπως εκείνη εξελίσσεται και υιοθετεί τα νεότερα τεχνολογικά μέσα, με τα οποία παράγονται, διατίθενται και παρουσιάζονται δημόσια τα μουσικά τους έργα.

Αποφασιστική, δε, υπήρξε η συμβολή της Ε.Μ.Σ.Ε. στην τροποποίηση του Νόμου 3075/2002 (ΦΕΚ 297Α'), με βάση το νόμο 3620/2007 (ΦΕΚ 276Α') που ψηφίστηκε από την ελληνική Βουλή, όσον αφορά τις τιμητικές συντάξεις λογοτεχνών - καλλιτεχνών και στην ομαλή λειτουργία του νόμου αυτού από το 2008 έως σήμερα.

Η Ε.Μ.Σ.Ε. έχει ιδρύσει, ως νομική οντότητα, τον μη κερδοσκοπικό Οργανισμό Συλλογικής Διαχείρισης πνευματικών δικαιωμάτων συνθετών και στιχουργών Αυτοδιαχείριση (2003), καθώς και την Πολιτιστική Δράση Ε.Μ.Σ.Ε. - Αστική μη Κερδοσκοπική Εταιρία (2007), η οποία δραστηριοποιείται στην έκδοση βιβλίων, την παραγωγή δίσκων, την προώθηση και τη διανομή μουσικής, τη μουσική επένδυση χώρων και τη διοργάνωση συναυλιών.

Επίσης, είναι μέλος της ECSA (European Composer and Songwriter Alliance), δηλαδή της Ευρωπαϊκής Ένωσης Συνθετών και Τραγουδοποιών, η οποία ιδρύθηκε το 2007 και εκπροσωπεί πάνω 40 ενώσεις συνθετών και τραγουδοποιών σε όλη την Ευρώπη για την προάσπιση των δικαιωμάτων τους.

Η Ε.Μ.Σ.Ε. προσκαλεί τη νέα γενιά τραγουδοποιών να αγκαλιάσει το Σωματείο και να συνδράμει έτσι, με τις δικές της γνώσεις, τις ανησυχίες και τις επιδιώξεις της, στη συλλογική αυτή προσπάθεια, η οποία καθίσταται για όλους μας ακόμα πιο σύνθετη και πολυσχιδής στο σημερινό ελληνικό τοπίο, καθώς και στο πλαίσιο των ευρωπαϊκών και παγκόσμιων εξελίξεων.

Στην Ένωση λειτουργεί ειδική Υπηρεσία Κατάθεσης Πνευματικών Έργων, σε συνεργασία με ειδικευμένη συμβολαιογράφο, με την οποία, έναντι ελάχιστου αντιτίμου, οι δημιουργοί μπορούν να κατοχυρώσουν τα έργα τους (πρωτότυπη μουσική, στίχοι, σενάριο, θεατρικά έργα κ.ά.)

Η δημιουργία δεν τελειώνει ποτέ, αρκεί να στηρίξουμε με σταθερότητα, αμοιβαία εμπιστοσύνη και αλληλεγγύη τους ανθρώπους εκείνους που εργάζονται μια ζωή, υπηρετώντας την αδιάλειπτα και όχι δίχως τίμημα.

Το Διοικητικό Συμβούλιο αποτελείται από τους εξής:

Πρόεδρος: Γιάννης Γλέζος

Αντιπρόεδρος: Βαγγέλης Φάμπας

Γενικός Γραμματέας: Νίκος Τουλιάτος

Ειδικός Γραμματέας: Νίκος Παπακώστας

Ειδικός Γραμματέας Δημοσίων & Διεθνών Σχέσεων: Μάριος Στρόφαλης

Ταμίας: Δημήτρης Ζαφειρέλης

Μέλη: Νίκος Πιτλόγλου, Εύα Λίτινα, Λίνος Κόκοτος, Λήδα Χαλκιαδάκη, Δέσποινα Γλέζου